dinsdag 9 december 2008

Wat is er mis met kerst ?

Zo'n 20 jaar geleden stond de Libelle er al bekend om: in de weken voorafgaand aan de kerst stond het tijdschrift vol met plaatjes van gelukkige gezinnen, mooie mensen in roomwitte kabeltruien, in een perfect gestyled huis, vredig en gezellig rond de openhaard. Begrijpelijk: een foto van een te dikke vader en moeder, met té glimmende Scapino kleding hangend in de Leen Bakker bank terwijl ze tv aan het kijken zijn of aan het ruzieën, dat is net even wat minder. Ook die chagrijnige oma, de vette gourmetlucht, pa die met obstipatie al een half uur op de wc zit: je hoeft het niet te zien in een kerstnummer. Er wordt ons een sprookje voor gehouden en gek genoeg proberen we vaak nog in meer of mindere mate om daarin mee te gaan. Maar het wordt wel steeds gekker. Behalve de binnenkant van je huis, moet nu ook de buitenkant versierd zijn. Kado's horen erbij, liefst nog met wat dure sieraden. Als je gaat koken kom je niet meer weg met een varkenshaasje en een Viennetta. We denken nu toch aan bio fazant, aardappels gebakken in ganzevet en een trio van zelfgemaakte mousse. Vóór dat alles serveer je uiteraard eerst nog wat knappe amuses. Tenminste: als je niet van de Blokker kerst houdt. Wat dan ga je gewoon gourmetten (ja, jaren 80, maar bij sommigen nooit uit geweest), of lekker mini-wokken. Als toetje gebruik je de chocolade fontein. Uiteraard zijn alle ouders en opa's en oma's aanwezig. Ze mogen het hele jaar alleen verpieteren, maar niet met de kerst. Voorafgaand aan al deze dagen hebben we natuurlijk onze design kaarten verstuurd, nog wat kerstlingerie (rood) gekocht en een bedragje overgemaakt naar een goed doel. Na afloop kopen we massaal kerstbalbewaardozen, kerstverlichtinghoezen en kamerplanten. En uiteraard gaan we aan de lijn, sporten en stoppen met roken. Lijkt me logisch.

1 opmerking:

Anoniem zei

Eigenlijk is het wel weer heerlijk dat al die feestdagen voorbij zijn.
Je bent aan het rennen en vliegen om alles op tijd binnen te hebben, staat uren in de keuken en als de gasten er eenmaal zijn, heb je nog geen rust.Je bent bang dat iemand misschien op een droogje zit of dat je toch net niet genoeg gehaald hebt.(achteraf bleek het toch weer teveel) Van je culinaire kunsten proef je zelf amper wat, want je gunt jezelf geen rust. (Wel goed voor de lijn!)
Het is ook vreemd dat iedereen zich verplicht voelt om juist met Kerst bij elkaar te zijn. Ik kies er veel liever voor om elkaar door het jaar heen eens wat vaker spontaan te zien en samen te genieten van een heerlijk etentje....lekker rustig...

Vanessa